کیت بلانشت برای حمایت از ۵ فیلم کوتاه پیشنهاد داد! طرح ۱۰۰ هزار یورویی
کیت بلانشت، بازیگر سرشناس و برنده دو جایزه اسکار، با همکاری جشنواره بین المللی فیلم روتردام طرحی نوآورانه و بشردوستانه به نام Displacement Film Fund راه اندازی کرده است. این طرح با هدف حمایت از فیلم سازان دور از وطن و پناهندگان طراحی شده و در نسخه آزمایشی خود، از طریق تأمین منابع مالی، زمینه تولید فیلم های کوتاه را برای هنرمندان مهاجر فراهم کرده است.
طرح حمایت از فیلم سازان دور از وطن در روتردام
در نشست خبری رسمی که در حاشیه جشنواره کن و با حضور کیت بلانشت و مدیران جشنواره بین المللی فیلم روتردام برگزار شد، جزئیات این طرح اعلام گردید. براساس این طرح، ۵ فیلم ساز منتخب از جمله محمد رسول اف، مبلغ قابل توجه ۱۰۰ هزار یورو جهت تولید فیلمی کوتاه با مدت زمان کمتر از ۱۶ دقیقه دریافت خواهند کرد.
تمرکز بر فرهنگی فرامنطقه ای و صدای هنرمندان خاموش شده
بلانشت در صحبت های خود تاکید کرده است که دولت های استبدادی نخست بر هنر و فرهنگ حمله می کنند. او گفت: «وقتی آزادی های مدنی محدود می شوند، ابتدا نوبت فرهنگ می رسد. مجسمه ها تخریب می شوند و هنرمندان ساکت می مانند.»
جشنواره روتردام با نگاه به این واقعیت، قصد دارد پنجره ای جدید برای بیان تجربه های انسانی پناهجویان و تبعیدیان باز کند. فیلم های منتخب این پروژه قرار است در جشنواره روتردام سال ۲۰۲۶ برای نخستین بار به نمایش درآیند.
اسامی فیلم سازان و کشورهایی که مورد حمایت قرار گرفته اند
- محمد رسول اف – ایران
- ماریانا ار گورباخ – اوکراین
- مو هراوه – سومالی/اتریش
- حسن کتّان – سوریه
- شهربانو سادات – افغانستان
نگاه بلانشت به بحران جهانی پناهندگان
کیت بلانشت که سال هاست به عنوان سفیر حسن نیت سازمان ملل در امور پناهندگان (UNHCR) فعالیت دارد، باور دارد هنر می تواند مرزها را در هم بشکند. او گفت: «پناهجویان اغلب مهندس، پزشک، و هنرمندانی اند که زندگی شان متوقف شده، اما انسانیت شان نه. ما باید فرصت شنیدن قصه های آنان را برای جهانیان مهیا کنیم.»
روایت شخصی محمد رسول اف از مهاجرت اجباری
محمد رسول اف پس از انتخاب فیلمش “The Seed of the Sacred Fig” برای رقابت در جشنواره کن، ناچار به ترک ایران شد. او در توصیف تأثیر این حمایت گفت: «زمانی که از کشورم فرار می کردم، فکر می کردم تنها هستم. اما دیدن این همه حمایت، امیدبخش است. این طرح همان چیزی ست که هنرمندانی مثل من را به ادامه راه تشویق می کند.»
اهمیت گفتمان فرهنگی در مواجهه با بحران جهانی جابجایی
طبق آمار سازمان ملل، بیش از ۱۲۰ میلیون نفر در سراسر جهان به دلیل جنگ، تبعیض و سرکوب مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شده اند. اما روایت های این افراد اغلب در حاشیه باقی می ماند. بلانشت با تأکید بر ارزش هنری و انسانی قصه های پناهجویان، این طرح را تلاشی برای برجسته سازی این صداها عنوان کرد.
جمع بندی؛ ابتکاری برای گفت وگوی جهانی از دل مهاجرت
طرح ۱۰۰ هزار یورویی کیت بلانشت و جشنواره روتردام، نه تنها اقدام حمایتی برای تولید پنج فیلم کوتاه است، بلکه گامی تاثیرگذار در جهت شکستن سکوت تحمیل شده بر هنرمندان مهاجر است. این پروژه تلاشی واقعی برای ورود صدای این افراد به جریان اصلی فرهنگ جهانی است، صدایی که سال هاست به زور خفه شده است.
کیت بلانشت با این حرکت نشان داد هنر هنوز هم ابزاری قدرتمند برای مقاومت، ارتباط انسانی و همبستگی جهانی است.
نظرات کاربران