ابراهیم رهبر نویسنده و منتقد ادبی در ۸۷ سالگی درگذشت
ابراهیم رهبر، از چهره های تأثیرگذار ادبیات معاصر ایران و منتقد اجتماعی، در سن ۸۷ سالگی چشم از جهان فروبست. وی یکی از نویسندگان برجسته دهه ۱۳۴۰ به شمار می رفت که آثارش بازتاب دهنده واقعیت های تلخ جامعه و مظلومیت اقشار فرودست بود.
زندگینامه ابراهیم رهبر
ابراهیم رهبر در سال ۱۳۱۷ در صومعه سرا به دنیا آمد. پس از اخذ دیپلم، برای ادامه تحصیل در رشته زمین شناسی راهی دانشگاه تهران شد. او همزمان با تحصیل، به حرفه معلمی نیز مشغول بود و نخستین داستان های خود را در مجلات مطرحی چون «آرش»، «نگین»، «طرفه»، «سخن» و «هنر و اندیشه» منتشر کرد.
آغاز فعالیت های ادبی و انتشار نخستین آثار
اولین کتاب ابراهیم رهبر با عنوان «مهربانان و سه نمایشنامه دیگر» منتشر شد که مسیر او را در میان نویسندگان اجتماعی هموار ساخت. وی در آثارش به موضوعاتی چون فقر، نابرابری های اجتماعی، فرهنگ عامه، کودکان کار، کارگران و روستاییان توجه ویژه ای داشت.
عضویت در کانون نویسندگان ایران
رهبر از اعضای اولیه کانون نویسندگان ایران بود و از سال ۱۳۴۹ با کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان فعالیت خود را آغاز کرد.
دستگیری و کناره گیری از صحنه فرهنگی
در سال ۱۳۵۲ به دلیل فعالیت های سیاسی و گرایش به اندیشه های چپ، توسط ساواک دستگیر و زندانی شد. پس از آزادی، با رد صلاحیت در وزارت فرهنگ و هنر روبه رو شد و به صورت داوطلبانه از محافل فرهنگی کناره گیری کرد و به انزوا رفت.
آثار بر جای مانده از ابراهیم رهبر
با وجود کناره گیری از مجامع فرهنگی، آثار متعددی از او به چاپ رسیده است، از جمله:
- چاپ آخر زندگی
- در شهری کوچک
- شاهد رسمی
- من در تهرانم
- نام کسما
- مهربانان و سه نمایشنامه دیگر
- نونو و چهار نمایشنامه دیگر
- سوگواران
- دود و آه
درگذشت و واکنش جامعه ادبی
درگذشت ابراهیم رهبر، ضایعه ای برای جامعه ادبی ایران محسوب می شود. او با رویکردی انسانی و مسئولانه، سعی در نمایش واقعیت های جامعه داشت و جایگاه ویژه ای در ادبیات متعهد به خود اختصاص داد.
سوالات متداول درباره ابراهیم رهبر
- ابراهیم رهبر کی بود؟
- او نویسنده و منتقد ادبی ایرانی بود که در دهه ۱۳۴۰ با انتشار داستان هایی در نشریات معتبر به شهرت رسید.
- علت شهرت ابراهیم رهبر چیست؟
- رویکرد اجتماعی و انسانی در آثارش، به ویژه پرداختن به مشکلات طبقات پایین جامعه، فقر و نابرابری، او را به یکی از نویسندگان متعهد و اثرگذار بدل ساخت.
- او چه کتاب هایی منتشر کرده بود؟
- از جمله آثار او می توان به «چاپ آخر زندگی»، «دود و آه»، «سوگواران»، «من در تهرانم» و «شاهد رسمی» اشاره کرد.
- چرا ابراهیم رهبر به انزوا رفت؟
- پس از دستگیری به دلیل فعالیت های سیاسی و عدم پذیرش مجدد در وزارت فرهنگ و هنر، از فعالیت رسمی فرهنگی کناره گرفت و زندگی خود را در انزوا ادامه داد.
- آیا ابراهیم رهبر عضو کانون نویسندگان ایران بود؟
- بله، او از اعضای اولیه و فعال کانون نویسندگان ایران به شمار می رفت.
نظرات کاربران