هشدار مدیر عامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی: ۹۱ درصد سدها خالی است!
وضعیت ذخایر آبی در استان خراسان رضوی به سطح بحرانی رسیده است. بر اساس اعلام محمد علی نعمت نژاد، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی، فقط ۹ درصد ظرفیت چهار سد اصلی تأمین کننده آب شرب مشهد پر است. این سدها شامل دوستی، طرق، کارده و ارداک هستند. در حالی که میزان پرشدگی این سدها در مدت مشابه سال گذشته ۱۵ درصد بوده است، در سال جاری افت چشمگیری رخ داده است.
کاهش بارندگی و تأثیر آن بر منابع آبی
به گفته نعمت نژاد، میزان بارندگی در سال آبی گذشته در شهرستان مشهد برابر با ۲۲۳.۶ میلی متر بوده، اما این رقم در سال آبی جاری تنها ۱۲۱ میلی متر گزارش شده است که نشان دهنده ی کاهش ۳۸ درصدی نسبت به میانگین بلندمدت است.
در سطح استان خراسان رضوی نیز بارندگی از ۱۶۱.۴ میلی متر در سال گذشته به ۱۲۲.۳ میلی متر در سال جاری کاهش یافته است که کاهش ۳۰ درصدی را نسبت به میانگین بلندمدت نشان می دهد. بر همین اساس، میزان پرشدگی کلی سدهای استان در حال حاضر تنها ۱۱ درصد است؛ در حالی که سال گذشته این رقم ۱۸ درصد بود.
سد طرق در آستانه خشکی کامل
بنا به گزارش منابع رسمی از جمله «خراسان آنلاین»، سد طرق که یکی از منابع مهم تأمین آب شرب مشهد است، تنها ۴.۵ میلیون متر مکعب آب دارد. در حالی که ظرفیت کلی این سد ۳۳ میلیون متر مکعب است. از این مقدار، ۲.۵ میلیون متر مکعب “حجم مرده” بوده و قابل استفاده نیست.
کسری ۴۰ درصدی آب در تابستان مشهد
حسین اسماعیلیان، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد نیز در این زمینه هشدار داده که شهر مشهد در تابستان با کسری ۴۰ درصدی آب رو به رو خواهد شد. وی گفت: با اجرای چندین طرح، بخشی از این کسری با افزایش ظرفیت تأمین ۱,۹۰۰ لیتر بر ثانیه توسط شرکت آبفا و ۲,۳۰۰ لیتر بر ثانیه توسط شرکت آب منطقه ای جبران خواهد شد.
اسماعیلیان تأکید کرد که صرفه جویی در مصرف آب توسط شهروندان می تواند نقش مهمی در تأمین پایدار آب ایفا کند. او گفت: «حتی یک لیوان صرفه جویی هم موثر است و می تواند از بحران پیش رو جلوگیری کند.»
چه باید کرد؟ نقش مردم در مدیریت بحران آب
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی از مردم خواست تا با مدیریت مصرف آب در تأمین پایدار آب شرب شهر مشهد و سایر شهرهای استان مشارکت فعال داشته باشند. علاوه بر آن، او بر تسریع تأمین اعتبارات لازم برای اجرای پروژه های مرتبط با تأمین آب شرب تاکید کرد.
جمع بندی: زنگ خطر بحران آب در خراسان رضوی
وضعیت فعلی آب در مشهد و استان خراسان رضوی بسیار بحرانی است. کاهش بارندگی، کاهش ذخیره سدها و افزایش مصرف به ویژه در فصل تابستان، زنگ خطری برای زندگی روزمره مردم این منطقه است. مشارکت عمومی، صرفه جویی در مصرف آب و توجه جدی مسئولان به توسعه منابع پایدار آبی، تنها راهکار عبور از این بحران است.
کلیدواژه های سئو: بحران آب در خراسان رضوی، کاهش ظرفیت سدهای مشهد، خالی بودن سدها، صرفه جویی در مصرف آب، مدیریت مصرف آب، خشکسالی در مشهد، سد دوستی، سد طرق، بارندگی مشهد، آب شرب مشهد
نظرات کاربران