توقیف نماوا و سریال سووشون همچنان ادامه دارد! از رقص تاسیان تا رقص سووشون
سریال سووشون ساخته نرگس آبیار که قرار بود به عنوان یکی از مهم ترین تولیدات پلتفرم نماوا پخش شود، همچنان در حالت توقیف قرار دارد. در حالی که انتظار می رفت قسمت دوم این سریال پرهزینه در هفته دوم پخش شود، وقایع به گونه ای دیگر رقم خوردند و ماجرا وارد فاز پیچیده تری شد.
۶۲ ثانیه بحث برانگیز؛ نقطه اختلاف ساترا و نماوا
مسئله اصلی ظاهراً بر سر ۶۲ ثانیه از یک سکانس رقص در سریال سووشون است. صحنه ای کلیدی که در آن، همسر حاکم شیراز به همراه برخی زنان دیگر در مجلسی با حضور افسران انگلیسی به رقص وادار می شوند. این سکانس به شکل نمادین، تحقیر ملی در دوران استعمار را به نمایش می گذارد و از منظر روایی بسیار مهم است.
در بیانیه منتشر شده از سوی نماوا آمده که ساترا از آن ها خواسته تا این ۶۲ ثانیه را حذف کنند. اما نماوا در برابر این خواسته مقاومت کرده و بر اهمیت حفظِ کامل روایت تأکید داشته است.
فیلم برداری متفاوت و عدم توجه به جزئیات
منتقدان می گویند این سکانس می توانست با ملاحظات تصویری متفاوتی (مثلاً نمای دور به جای نمای نزدیک) اجرا شود تا حساسیت برانگیز نباشد. اما ظاهراً تیم تولید به این نکته توجهی نداشته و همین موضوع بهانه ای برای توقیف کل سریال شده است.
مقایسه با رویکرد ساترا در قبال سریال تاسیان
این نخستین باری نیست که نمایش سکانس رقص زنان منجر به توقیف سریال شده است. پیش تر سریال تاسیان نیز با چنین سرنوشتی روبه رو شد. اما تفاوت رویکرد ساترا در قبال پلتفرم ها، موضوع بحث برانگیزی است.
در ماجرای تاسیان، پلتفرم فیلیمو اقدام به انتشار قسمت های توقیفی در یوتیوب کرد تا ارتباطش با مخاطب حفظ شود، اما برای نماوا علاوه بر توقیف سریال سووشون، خود پلتفرم نیز به طور کامل مسدود شد.
سرنوشت نامعلوم سریال سووشون
سریال سووشون یکی از پرهزینه ترین سریال های تاریخی تاکنون بوده است که هر قسمت آن بالغ بر ۸ میلیارد تومان هزینه دربرداشته. این سریال نه تنها مسئله مالی بلکه حساسیت های فرهنگی و سیاسی فراوانی نیز در مراحل مختلف تولید به خود دیده است.
از اعتراض فعالان میراث فرهنگی به آسیب های به وجود آمده در لوکیشن ها گرفته تا انتقاد مدیران از بودجه تخصیصی بالا، همه و همه نشان از حساسیت بالای تولید این سریال داشته است. حالا که این پروژه با تأخیر و حتی احتمالا توقیف کامل روبه رو شده، می توان گفت آسیب جدی به روند اعتمادسازی میان سازندگان آثار نمایش خانگی و نهادهای ناظر وارد شده.
نمایشی از درگیری با ساختارهای نظارتی
اتفاقی که برای سووشون رخ داده، یک مسئله فردی یا صرفاً محدود به یک سریال نیست. این مسئله به ساختار گسترده تر سانسور و نظارت بر سریال های نمایش خانگی گره خورده و نمادی از وضعیت پیچیده رسانه ای کشور است. توقف یک پلتفرم مانند نماوا به خاطر یک سکانس، شکلی از برخورد فرهنگی رادیکال است که نه تنها به مخاطب آسیب می زند، بلکه بی اعتمادی را در میان تولیدکنندگان محتوا نیز افزایش می دهد.
در مقابل، کاربران و تماشاگران هم احساس می کنند که «حق تماشا» و انتخاب آنان نادیده گرفته می شود، و این مسئله در فضای رقابتی رسانه ای جهانی نتیجه مطلوبی برای رسانه های داخلی نخواهد داشت.
جمع بندی
سووشون بیش از آنکه یک سریال تاریخی فرهنگی باشد، به یک تبدیل شده است. توقیف نماوا و سانسور گسترده یک روایت پرهزینه، زنگ خطری برای آینده تولیدات فرهیخته در فضای نمایش خانگی است.
برای پیگیری آخرین اخبار فرهنگ و هنر، به این لینک مراجعه کنید.
چرا نمیگذارید رابطه جنسی میلاد و بهنوش انجام بشه تا طبیعی تر بشه