کشف یک گونه جدید ماهی در هرمزگان «حوضه آبریز مکران»
در یک رخداد علمی مهم، پژوهشگران ایرانی موفق به کشف یک گونه جدید ماهی در هرمزگان و به طور خاص در حوضه آبریز مکران شدند. این ماهی تازه شناسایی شده، متعلق به خانواده کپورماهیان (Cyprinidae) است و نام علمی آن Tariqilabeo iranicus به افتخار ایران انتخاب شده است.
مشارکت دانشگاه شیراز و اداره کل محیط زیست هرمزگان
این کشف به همت گروهی از پژوهشگران بخش زیست شناسی دانشگاه شیراز و اداره کل حفاظت محیط زیست استان هرمزگان صورت گرفته است. به گفته حبیب مسیحی تازیانی، مدیرکل حفاظت محیط زیست هرمزگان، یافته های این مطالعه در نشریه معتبر ZOOTAXA به چاپ رسیده است.
بررسی های علمی دقیق و روش شناسی مدرن
دکتر حمیدرضا اسماعیلی، استاد دانشگاه شیراز و نویسنده مسئول این تحقیق، اعلام کرد فرآیند شناسایی این گونه بر پایه تحلیل های مولکولی و ریخت سنجی دقیق انجام شده است. وی افزود: شناسایی این گونه جدید ماهی، می تواند نقش مؤثری در تدوین برنامه های حفاظتی برای تنوع زیستی بومی ایران داشته باشد.
نقش حیاتی حوضه آبریز مکران در تنوع زیستی
حوضه آبریز مکران به عنوان یکی از مهم ترین ذخایر تنوع زیستی آب های جنوب ایران شناخته می شود. کشف گونه Tariqilabeo iranicus بازتابی از غنای اکوسیستم آبی این حوضه و نشانه ای آشکار از ضرورت حفظ زیستگاه های طبیعی آن است.
تنوع آبزیان در هرمزگان
استان هرمزگان به عنوان یکی از قطب های مهم صیادی در ایران شناخته می شود. از جمله گونه های رایج و صید شده در آب های این منطقه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ساردین، متو، هوور، کوتر، گیش، هامور، شیر، حلوا سیاه، سارم، سوکلا، قباد، میش ماهی و میگو
- ماهی های محبوب از جمله: شوریده، راشگو، سرخو، کفشک، حلوا سیاه و میش ماهی
موارد مشابه کشف گونه جدید در جنوب ایران
این نخستین بار نیست که گونه ای جدید از ماهی در سواحل جنوبی ایران شناسایی می شود. پیش از این نیز، گونه ای به نام گوبی شنی در سواحل قشم تا جاسک کشف شده بود.
اهمیت این کشف برای آینده محیط زیست ایران
با توجه به افزایش چالش های زیست محیطی و تهدیدهای ناشی از تغییرات اقلیمی، شناسایی گونه های زیستی جدید مانند Tariqilabeo iranicus می تواند به منزله هشداری برای لزوم توسعه اقدامات حفاظتی و مدیریت پایدار منابع طبیعی باشد.
جمع بندی
کشف این گونه جدید ماهی در هرمزگان نه تنها برگ تازه ای در دانش زیست شناسی ایران رقم زد، بلکه فرصتی برای ارتقاء سطح حفاظت از اکوسیستم های آبی منطقه نیز فراهم می آورد. استمرار در تحقیقات زیست محیطی و حمایت از پژوهشگران ایرانی، راهی مطمئن برای حفظ سرمایه های طبیعی کشورمان خواهد بود.
نظرات کاربران