واکنش ها به سخن پزشکیان: «قدیم کولر و پنکه نبود، مشکلی نداشتیم» حاشیه ساز شد!
اظهارات مسعود پزشکیان، رئیس جمهور منتخب کشور، درباره حذف وسایل سرمایشی و مقایسه آن با شرایط گذشته، بحث های گسترده ای را در شبکه های اجتماعی و رسانه ها برانگیخته است. سخنان او که در نشست بررسی راهکارهای کاهش مصرف برق مطرح شد، واکنش های متفاوتی را از سوی مردم، کاربران شبکه های اجتماعی و کارشناسان به همراه داشت.
بیان جنجالی پزشکیان درباره کولر و پنکه
آقای پزشکیان در پاسخ به راه حل هایی برای کاهش مصرف برق، گفته بود: «در گذشته در دمای ۳۵ درجه کولر و پنکه نبود و مردم مشکلی نداشتند.» این جمله در ابتدا شاید ساده و بی اهمیت به نظر برسد اما واکنش های عمده ای را در فضای عمومی موجب شده است.
کاربران چه می گویند؟
بسیاری از کاربران این اظهارات را غیرواقع بینانه و دور از شرایط کنونی جامعه ایران دانسته اند. یکی از کاربران نوشته است:
«در گذشته خانه ها ویلایی بودند، با معماری سنتی که تبادل جریان هوا را ممکن می کرد. ضخامت دیوارها بیش از ۳۰ سانتی متر بود که کمک زیادی به خنک ماندن خانه ها می کرد. از سوی دیگر اکثر خانه ها دارای حیاط و حوض بودند که رطوبت و خنکی طبیعی ایجاد می کرد.»
تفاوت زندگی گذشته و امروز؛ نادیده گرفته شده است؟
منتقدان اظهار می دارند که مقایسه زندگی امروز با گذشته ناعادلانه است. تراکم واحدهای ساختمانی، بالارفتن آلودگی هوا، معماری بسته و ساختمان هایی با متراژ کم باعث شده اند تا شرایط زندگی در گرمای تابستان بسیار دشوارتر از گذشته شود.
- امروزه بسیاری از خانوارها در آپارتمان هایی با متراژ زیر ۱۰۰ متر زندگی می کنند.
- گرمایش ناشی از تابش مستقیم خورشید به دلیل نبود جریان هوا افزایش یافته است.
- قطعی برق منجر به قطع آب مصرفی شده، چرا که پمپ های آپارتمان ها با برق کار می کنند.
انتقاد از بدتر شدن اوضاع همراه با مدیریت ضعیف
یک کاربر دیگر در توییتر نوشته است:
«سال هاست مردم ایران با تحریم و مشکلات اقتصادی دست وپنجه نرم می کنند. حالا که فصل گرما رسیده، مدیریت ناکارآمد باعث شده قطع برق و آب، زندگی بسیاری از شهروندان را مختل کند. خواستن تحمل بیشتر از مردم در این شرایط، منصفانه نیست.»
آیا راهکار پزشکیان پاسخگو است؟
جمله «قدیم در دمای ۳۵ درجه کولر و پنکه نبود و مشکلی نداشتیم» از سوی بسیاری از کارشناسان و مردم، در تضاد با واقعیات زندگی امروز جامعه دانسته شده است. به زعم کارشناسان، چنین گفته هایی از سوی یک مسئول اجرایی باید با در نظر گرفتن شرایط زندگی مدرن، زیرساخت ها و تغییرات اقلیمی باشد.
لازم به یادآوری است که میانگین دمای جهانی در دهه های اخیر افزایش یافته و کشور ما نیز از این روند مستثنی نبوده است. افزایش جمعیت، نیاز صنعتی به انرژی و پایین بودن بهره وری، دلایل اصلی فشار روی شبکه برق هستند نه استفاده مردم از لوازم سرمایشی.
جمع بندی
سخنان حاشیه ساز پزشکیان، نقطه شروعی برای گفت وگوی بیشتر در زمینه توسعه پایدار، مدیریت درست منابع و ارتقای زیرساخت های انرژی است. اما آنچه مردم انتظار دارند، راهکارهای مبتنی بر واقعیت های امروز است، نه تکرار آنچه که در گذشته ممکن بود پاسخگو باشد ولی در شرایط فعلی بی اثر یا حتی ناکارآمد است.
لازم است دولت رویکردی واقع بینانه، با در نظر گرفتن تکنولوژی، شرایط اقلیمی، معماری نوین شهری و نیازهای زیستی مردم، در مدیریت مصرف انرژی در پیش گیرد.
نظرات کاربران