تکلیف تعطیلی پنجشنبه ها برای کارگران و کارمندان کارخانه های خصوصی روشن شد؟
با توجه به مصوبه جدید دولت درباره تعطیلی روزهای پنجشنبه تا پایان تابستان، سوالات بسیاری درباره وضعیت کارگران و کارمندان کارخانه ها و شرکت های خصوصی مطرح شده است. آیا این تعطیلات شامل این بخش هم می شود یا فقط مخصوص بخش های دولتی است؟
تعطیلی پنجشنبه ها؛ فقط برای کارکنان دولت
طبق تصمیم دولت، تعطیلی پنجشنبه ها با هدف صرفه جویی در مصرف انرژی و جلوگیری از خاموشی های گسترده در فصل گرما تصویب شده است. این تعطیلی ها تنها شامل ادارات، سازمان ها، بانک ها و مراکز آموزشی دولتی می شود و هیچ الزامی برای بخش خصوصی وجود ندارد.
بنابراین، کارگران و کارمندان کارخانه ها و شرکت های خصوصی همچنان موظف هستند در روزهای پنجشنبه در محل کار خود حضور یابند و ساعات کاری آنها طبق قانون کار محاسبه می شود. در صورتی که پس از زمان مقرر به کار گرفته شوند، زمان اضافی به عنوان اضافه کار محاسبه خواهد شد.
تصمیم درباره تعطیلی در شرکت های خصوصی به عهده مدیران است
وزارت کشور یا دولت قانونی برای الزام تعطیلی پنجشنبه ها در بخش خصوصی ندارد. اما برخی شرکت ها یا کارخانه ها ممکن است با هدف همکاری با دولت یا طبق شرایط خاص داخلی تصمیم به تعطیلی داوطلبانه پنج شنبه ها بگیرند.
این تصمیم کاملاً به عهده مدیران و کارفرمایان شرکت ها و بنگاه هاست. لازم به ذکر است که چنین تعطیلی هایی ممکن است در روند تولید و فعالیت شرکت ها اخلال ایجاد کند و باید با دقت بررسی شود.
آیا حوزه کارگری مشمول تعطیلی پنجشنبه هاست؟
طبق مصوبه مجلس، کاهش روز کاری هفته صرفاً شامل بخش هایی می شود که تحت پوشش قانون مدیریت خدمات کشوری قرار دارند. بنابراین، بخش خصوصی و حوزه کارگری از شمول این تعطیلی خارج هستند.
با این حال، در اصلاحیه های اخیر، ساعات کاری در برخی موارد از ۴۴ ساعت به ۴۲.۵ ساعت در هفته کاهش یافته است که به صورت کلی به همه بخش ها از جمله بخش های مطابق با قانون کار نیز تعمیم داده شده است.
کاهش ساعت کاری و چالش های آن برای بخش خصوصی
بسیاری از کارشناسان معتقدند که کاهش ساعت کاری بدون اعمال تعطیلی الزام آور برای بخش خصوصی می تواند از نظر اجرای عملی بار مالی سنگینی برای کارفرمایان ایجاد کند. چراکه حقوق کارمندان نباید کاهش یابد و همزمان هزینه واحد اضافه کار بالا می رود.
در نتیجه، تعطیلی پنجشنبه برای کارگران کارخانه ها و شرکت های خصوصی نه الزام آور است و نه در قوانین جدید پیش بینی ویژه ای برای آن شده است.
ابلاغ تعطیلی پنجشنبه ها برای ادارات دولتی تا پایان شهریور
دولت در اطلاعیه ای پنج شنبه ها را تا ۳۱ شهریورماه برای تمامی ادارات، دانشگاه ها، بانک ها و سازمان های دولتی تعطیل اعلام کرده است. این تعطیلی ها با هدف صرفه جویی در مصرف انرژی و جلوگیری از خاموشی های خانگی صورت گرفته است.
اما برخی دستگاه ها نظیر پاسگاه ها، کلانتری ها، بیمارستان ها و مراکز درمانی همچنان فعال هستند و از این مصوبه مستثنی شده اند.
ساعات کاری جدید و اعتراضات برخی کارمندان
از تاریخ ۲۰ اردیبهشت ماه، ساعت کاری ادارات دولتی از ۶ صبح تا ۱۳ ظهر اعلام شده است. این تغییر با واکنش هایی از سوی کارمندان مواجه شده که معتقدند رفت و آمد در سحرگاهان سخت و زمان بیداری غیرمنطقی است.
همچنین کارمندانی که فرزندان محصل دارند، اعلام کرده اند که هم زمانی شروع کلاس ها با ساعات کاری چالش برانگیز شده و برنامه ریزی روزانه خانواده ها را مختل کرده است.
جمع بندی نهایی: تکلیف تعطیلی پنجشنبه ها در بخش خصوصی
به طور خلاصه:
- تعطیلی روزهای پنج شنبه صرفاً شامل بخش دولتی، آموزشی و بانکی است.
- کارگران و کارمندان بخش خصوصی همچنان باید در روزهای پنجشنبه در محل کار حاضر شوند.
- تصمیم گیری برای تعطیلی در شرکت های خصوصی کاملاً اختیاری و وابسته به نظر مدیران و کارفرمایان است.
- تا این لحظه پشتیبانی قانونی برای تعطیلی اجباری پنج شنبه در بخش خصوصی ارائه نشده است.
در نهایت، با وجود تصویب تعطیلی پنج شنبه ها در بخش دولتی، همچنان بخش خصوصی مستثنی بوده و فعالیت در این روز بر اساس مقررات داخلی و توافقی میان کارفرما و کارگر تعیین می شود.
منبع: تحلیل و بررسی اخبار روز، مصوبات مجلس، شورای نگهبان و شورای عالی نظارت
چطور با یک حرف یک نادان بیهوده جز خدمات میشن ولی برای برگردان تعطیلی چندین ارگان جلسه بگذارن و هزینه های گزاف…
کارمندان که همیشه خدا تعطیل هستن کارگر بد بخت ام که همیشه باید برای دوساعت گردن کج کنه برای ٢ ساعت مرخصی خوب دولت اعلام میکرد فقط خودشو نمایندگانش تعطیلن دیگه
در ده سال گذشته هرسال افزایش حقوق کارگران بیشتر از کارمندان بوده است امسال افزایش حقوق کارگران ۴۷ درصد و کارمندان فقط ۲۰ درصد بوده است.
تبعیض چیست به نظرشما.
خود کرده را تدبیر نیست….
معنی اتلاف بودجه و وقت مجلس اینجاست برای تعطیلی یه بخش نه چندان بزرگ از شاغلین و نیروی کار که تابع قانون مدیریت کشوری اصلا نیاز به تغییر قانون در مجلس نبود فقط یک بخشنامه از سازمان اداری استخدامی باید صادر میشد یا تهش همین سازمان پیشنهاد میداد و مجلس هم تصویب میکرد و آنقدر سر کل مردم منت نمیزاشتن، در جایی که همه کشورها برای ایجاد انگیزه و انرژی بیشتر برای نیروی کار ۲ روز تعطیلی دارند در ایران همه جوره به استثمار نیروی کار افتخار میکنن
با سلام عرض ادب . واقعا کارمندان چندان هر روز خدا که تعطیل هستن .ظلمی که در حق کارگران بیچاره شده فقط نمایندگان به فکر تعطیلی خودشونن
آیا فقط در قسمت دولتی ها برق یا همان انرژی مصرف میشود در قسمت خصوصی انرژی مصرف نمیشود واقعا هیچ وقت به گروه پایین دست تان توجه نکردید و نخواهید کردید
تعطیل بابهترین حقوق خدایی کارمندا تویکماه به اندازه یک روزه یک کارگر یاکارمندبخش خصوصی کارندارن انجام بدن..بارها پیش اومده رفتیم اداره ای جایی یانیستن یاسرنمازن یا توآبدارخونه یااتاق همکاره بیکارترازخودش راجب ماشین ومهمونی و باغ وفلان رستوران ودیشب چکارکردم همش کارشون همینه ..ماکه میدونیم چرا انقدکارمندبیکارگرفته شه همشم پارتی…یه روزبه بهانه برق پنشنبه تعطیل یه روزسرما یه روزگرما..جم کن بینیم باع.خودتونید