تحولات جدید در ارومیه؛ بررسی تنش های اخیر و واکنش مردم
مقدمه
در روزهای آغازین نوروز ۱۴۰۴، ارومیه شاهد درگیری هایی میان گروه های مختلف قومی و مذهبی بود. این درگیری ها که با عنوان تظاهرات مردم ارومیه در شبکه های اجتماعی منتشر شد، به سرعت واکنش های متعددی را به همراه داشت. در این مقاله به بررسی جزئیات این اتفاق، دلایل بروز اختلافات و واکنش مردم خواهیم پرداخت.
ماجرای درگیری کردها و ترک ها در ارومیه
با فرارسیدن عید نوروز، تعدادی از کردهای اهل سنت در ارومیه جهت استقبال از سال نو، جشنی برگزار کردند. این اقدام در شرایطی رخ داد که همزمان، گروهی از مردم ارومیه مراسم سوگواری امام علی (ع) را به مناسبت سالروز شهادت ایشان برگزار کرده بودند.
تقارن این دو رویداد سبب شد که برخی از شهروندان ترک زبان، که خود را علویون می نامند، نسبت به جشن نوروزی کردها اعتراض کنند. به گفته شاهدان عینی، این رویارویی منجر به درگیری های لفظی و فیزیکی میان دو گروه شد.
تحریکات قومی و تلاش برای سوءاستفاده از موقعیت
ویدئوهایی از این درگیری ها در شبکه های اجتماعی پخش شد که برخی از آنها تلاش داشتند تا اختلافات بین گروه های قومی را برجسته کنند. برخی رسانه ها نیز تنها به پوشش اعتراض علویون ترک زبان پرداختند، در حالی که جشن نوروز کردها بازتاب چندانی نیافت.
برخی کاربران مدعی شدند که کردهای شرکت کننده در جشن، پرچم اقلیم کردستان را برافراشتی اند، که این امر خود باعث تحریک احساسات ملی گرایانه در میان ترک های ارومیه شد.
واکنش مسئولان و مردم ارومیه
در پی وقوع این درگیری ها، برخی چهره های سیاسی و مسئولان شهری از جمله نادر قاضی پور، نماینده سابق مجلس، در اعتراضات مردمی شرکت کرد. این اقدام واکنش های متفاوتی در میان مردم و تحلیلگران سیاسی به دنبال داشت.
در حالی که برخی مردم از وحدت ملی و لزوم پرهیز از هرگونه تقابل قومی سخن گفتند، تعدادی دیگر سیاست های دولت در مدیریت تنوع قومی را مورد انتقاد قرار دادند.
جمعیت شناسی و تاریخچه تنوع قومی در ارومیه
ارومیه یکی از متنوع ترین شهرهای ایران از نظر ترکیب قومی و مذهبی است. طبق سرشماری سال ۱۳۷۹:
- ترک زبانان ۸۵٫۷ درصد از جمعیت را تشکیل می دادند.
- کردها حدود ۱۰٫۵ درصد از جمعیت بودند.
- آشوریان، ارمنی ها و یهودیان نیز اقلیت های مهم شهر را تشکیل می دادند.
در طول تاریخ، این منطقه همواره صحنه تعاملات میان گروه های قومی مختلف بوده است. اما در برخی دوره ها، اختلاف های مذهبی و قومی منجر به تنش هایی شده که برخی جریانات داخلی و خارجی از آن بهره برداری کرده اند.
جمع بندی
حوادث اخیر در ارومیه بار دیگر ضرورت حفظ وحدت ملی و احترام به تفاوت های فرهنگی و مذهبی را یادآوری می کند. تلاش برخی گروه ها برای شعله ور کردن اختلافات قومی می تواند به نفع دشمنان تمام شود. لذا مردم و مسئولان باید در واکنش به این رویدادها با درایت و تدبیر رفتار کنند.
بدون شک، اتحاد و احترام متقابل میان آذری ها، کردها و سایر اقوام ساکن در ارومیه تنها راه حفظ همبستگی ملی و تقویت انسجام اجتماعی خواهد بود.
نظرات کاربران