آیه ی ۱۰ سوره ی حجرات با بیانی مهربانانه به مهر و محبت، رفتار زیبا و پرهیزگاری اشاره دارد. این آیه نشان دهنده ٔ نقش برادری، همدلی و تقوا در ایجاد فضایی صلح آمیز در جامعه است و به ما درس های رفتاری و معنوی مهمی ارائه می دهد. حال، این آیه کدام شاخه های گُل های اخلاقی را در باغ دل ما می روید؟
آیهی 10 سورهی حُجُرات، کدام شاخه گلها را معرّفی می کند؟
ترجمهی آیه: …………………………………………………………
- همسایه داری
- مِهر و محبّت
- رفتار زیبا
- پرهیزگاری
- اندیشهی نیک
الف) نام هر یک از شاخه ها به صورت زیر می باشد:
ب) ترجمهی آیه: مؤمنان برادر یکدیگرند. پس دو برادر خود را صلح و آشتی دهید و تقوای الهی پیشه کنید، باشد که مشمول رحمت او شوید.
- مِهر و محبّت : مؤمنان برادر یکدیگرند
- رفتار زیبا : پس دو برادر خود را صلح و آشتی دهید
- پرهیزگاری : تقوای الهی پیشه کنید
ترجمه ٔ آیه ٔ ۱۰ سوره ٔ حجرات:
“مؤمنان برادر یکدیگرند. پس دو برادر خود را صلح و آشتی دهید و تقوای الهی پیشه کنید، باشد که مشمول رحمت او شوید“.
شاخه های گُل اخلاقی که در این آیه معرّفی شده اند
آیه ٔ ۱۰ سوره ٔ حجرات، در واقع چند شاخه گُل اخلاقی و معنوی را به ما معرفی می کند که با عمل به آن ها می توانیم هم در دنیا و هم در آخرت، به رحمت الهی دست یابیم. حال به بررسی این شاخه ها می پردازیم:
۱. مِهر و محبّت: مؤمنان برادر یکدیگرند
در ابتدای این آیه اشاره می شود که “إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ” یعنی، مؤمنان همچون برادران یکدیگر هستند. مهر و محبت اساس برادری در اسلام است و به همگان یادآور می شود که روابط انسان ها باید بر پایه ٔ محبت و همدلی باشد. این محبت در کنار هم بودن، همگامی و حمایت از یکدیگر است که ما را به یک جامعه سالم و مترقی هدایت می کند.
۲. رفتار زیبا: پس دو برادر خود را صلح و آشتی دهید
در بخش دیگری از آیه آمده است “فَأَصْلِحُوا بَیْنَ أَخَوَیْکُم“. این جمله گویای اهمیت رفتار زیبا و میانجی گری در اختلافات و دعواهاست. وقتی که میان افراد حتی کوچک ترین شکاف ها و اختلافات به وجود می آید، وظیفه داریم که با رفتار زیبا و همدلانه، بین آنان صلح و آشتی برقرار کنیم. این رفتار، نماد مسئولیت اجتماعی و جمعی ما انسان هاست تا بتوانیم فضای صلح را گسترش دهیم.
۳. پرهیزگاری: تقوای الهی پیشه کنید
در انتهای آیه، مطلبی بسیار ارزشمند به ما یادآوری می شود: “وَ اتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ“. قرآن ما را به پرهیزگاری دعوت می کند و می فرماید که تقوای الهی باعث مشمول شدن در رحمت الهی است. تقوا به معنای عملکرد درست و دوری از گناه است که نه تنها در رفتار فردی، بلکه در تمام جنبه های زندگی باید آن را لحاظ کنیم.
سخن پایانی
آیه ی ۱۰ سوره ی حجرات با معرّفی سه شاخه ی گُل اخلاقی یعنی مِهر و محبت، رفتار زیبا و پرهیزگاری، اصولی بسیار مهم برای زندگی روزمره ما ارائه می دهد. با پیروی از این اصول، می توانیم جامعه ای هماهنگ، سالم و موفق بسازیم و چنانچه خود و دیگران را به رعایت این امور دعوت کنیم، رحمت الهی نیز شامل حال ما خواهد شد.
بیایید همگی همچون گُل های زیبا، با عشق، اخلاص و تقوا در کنار یکدیگر زندگی کنیم و فضایی خداپسندانه خلق کنیم.
نظرات کاربران