کامفیروز کجاست؟ قدمت تاریخی و فاصله تا شیراز
کامفیروز یکی از مناطق زیبا و تاریخی استان فارس است که در شمال غربی شهرستان مرودشت و در نزدیکی شهر شیراز واقع شده است. این منطقه در ارتفاع ۱۷۰۰ متری از سطح دریا و در فاصله حدود ۸۰ کیلومتری از شیراز قرار دارد. کامفیروز به واسطه موقعیت جغرافیای خود میان رشته کوه های زاگرس و دامنه های پوشیده از درختان بلوط، مناظر طبیعی بی نظیری دارد. این شهر دارای آب و هوای معتدلی است که می توان آن را منطقه ای نیمه گرمسیری و نیمه سردسیر در نظر گرفت.
قدمت تاریخی کامفیروز
کامفیروز دارای قدمت تاریخی چندین هزار ساله است و نظریه های متعددی درباره پیشینه آن ارائه شده است. به گفته منابع تاریخی، این منطقه در دوره پیروز یکم، از پادشاهان ساسانی، تاسیس شده است. بر اساس گزارش های تاریخی، کامفیروز به علت نزول باران در این منطقه به واسطه دعای پادشاه، به این نام خوانده شد که به معنای “تحقق آرزو” است.
همچنین یکی دیگر از ادعاها نشان می دهد که در زمان هخامنشیان، کامفیروز یکی از مراکز اداری مهم در استان فارس بوده و نام آن در آن زمان کئوپریش بوده است. برخی نیز بیان می کنند که خاک این منطقه به دلیل خاصیت چسبنده اش در ساختار تخت جمشید مورد استفاده قرار گرفته است و به همین دلیل نام کامفیروز از ترکیب واژه های “کام” و “پتروس” به وجود آمده است.
پیشینه کامفیروز در کتب تاریخی
در کتاب های تاریخی مانند آنندراج و گزارشات حمدالله مستوفی، کامفیروز به عنوان منطقه ای سرسبز و پناهگاه حیوانات وحشی مانند شیرهای آسیایی توصیف شده است. هرچند که امروزه این نوع جانوران در ایران منقرض شده اند، اما هنوز هم این منطقه از نظر طبیعی و تاریخی بسیار غنی است.
تقسیمات جغرافیایی کامفیروز
در حال حاضر، کامفیروز به دو بخش کامفیروز شمالی و کامفیروز جنوبی تقسیم شده است. این دو بخش توسط یک پل به هم مرتبط بوده و هر یک دارای روستاها و نواحی مختلفی هستند:
کامفیروز شمالی
کامفیروز شمالی شامل روستاهای قلعه نو، خانیمن، الله مراد خانی، ده دامچه، سربست و… است. این بخش از نظر کشاورزی بسیار غنی بوده و برنج به عنوان محصول اصلی آن شناخته می شود. روستای قلعه نو، به دلیل نزدیکی به سد درودزن، یکی از مهم ترین روستاهای این بخش است.
کامفیروز جنوبی
کامفیروز جنوبی نیز شامل روستاهای علی آباد، منگان، مهجن آباد و سایر روستاهای دیگر است. تاکید بر کشاورزی، به ویژه کشت برنج و تولید محصولات کشاورزی، هسته اقتصادی این بخش را تشکیل می دهد.
جاذبه های گردشگری کامفیروز
بهشت گمشده (تنگ بستانک)
یکی از زیباترین جاذبه های گردشگری کامفیروز منطقه بهشت گمشده (به نام قدیمی تنگ بستانک) است. این منطقه بکر که در نزدیکی روستای منگان و مهجن آباد واقع شده، با درختان سر به فلک کشیده، چشمه های گوارا و آب های روان، یک چشم انداز بهشتی واقعی را ارائه می دهد و همواره مورد توجه گردشگران قرار دارد.
سد درودزن
یکی دیگر از مناطق دیدنی کامفیروز، سد درودزن است. این سد که بر روی رودخانه کر ساخته شده است، نه تنها نقش مهمی در تامین آب منطقه دارد، بلکه به دلیل منظره زیبایش کنار این سد، خصوصا در فصول بهار و تابستان، می تواند مقاصد اصلی گردشگری باشد.
آبشار آب روا
آبشار آب روا که در ورودی کامفیروز قرار دارد، یکی دیگر از جاذبه های طبیعی و بسیار معروف این منطقه است. این آبشار نه تنها زیبایی قابل توجهی دارد، بلکه به علت دسترسی راحت، از بازدیدکنندگان زیادی برخوردار است.
اهمیت استراتژیک کامفیروز
منطقه کامفیروز به دلیل منابع غنی آب و نزدیکی به رودخانه کر و سد درودزن، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این منطقه با شالیزارهای برنج و جنگل های بلوط، یکی از قطب های کشاورزی استان فارس محسوب می شود. علاوه بر آن، نزدیکی به تخت جمشید، نقش رستم و دیگر مکان های تاریخی استان، کامفیروز را در مسیر توسعه گردشگری قرار می دهد.
فاصله کامفیروز تا شهر شیراز
کامفیروز در فاصله حدود ۸۰ کیلومتری شهر شیراز واقع شده است و از طریق آزادراه شیراز – اصفهان به راحتی قابل دسترسی است. این آزادراه که از منطقه کامفیروز عبور می کند، باعث تسهیل راه های دسترسی و افزایش جذب گردشگران به این منطقه شده است.
نظرات کاربران