امامزاده قلقلی کجاست؟ امامزاده قلقلی چه کسی بود؟ قل بخورید و حاجت بگیرید
در دل کوه ها و سرسبزی استان گیلان، بقعه ای مذهبی و رازآلود قرار دارد که در میان مردم با نام امامزاده قلقلی شناخته می شود. اما پشت این اسم عجیب چه داستانی نهفته است؟ چرا اهالی منطقه به غلت زدن و حاجت گرفتن باور دارند؟ و اصل ماجرا چیست؟ در این مقاله به بررسی همه زوایا و روایت های مربوط به امامزاده محمد حنفیه می پردازیم.
امامزاده قلقلی کجاست؟
بنای امامزاده محمد حنفیه، معروف به امامزاده قلقلی در استان گیلان، شهرستان رودبار، بخش عمارلو و روستای بیورزین واقع شده است. این مکان مذهبی در مسیر جاده قزوین – رشت و حدود ۱۵ کیلومتر از شهر لوشان فاصله دارد.
نمای فعلی این زیارتگاه پس از بازسازی زلزله سال ۱۳۶۸ تغییر یافت و دارای مناره هایی طلایی، نمای آجری، پنجره های فلزی سبز و ساختمانی مکعبی شکل است که به شدت جلوه بصری معنوی خاصی به آن داده است.
امامزاده قلقلی چه کسی بود؟
محمد حنفیه یا محمد بن علی بن ابی طالب، فرزند حضرت علی (ع) و خوله بنت جعفر، از شخصیت های برجسته قرن اول هجری و از همراهان حضرت علی در جنگ های صفین و جمل بود. او پس از واقعه عاشورا از قیام مختار ثقفی برای خونخواهی حسین بن علی حمایت مستقیم نکرد اما نقش زیادی در معادلات سیاسی آن دوران داشت.
مطابق شجره نامه قرار گرفته در امامزاده بیورزین، این مکان آرامگاه محمد حنفیه، پسرش سید هاشم و همچنین سید ابوالقاسم حمزه، یکی از فرزندان امام موسی کاظم است.
ساختار بنای امامزاده قلقلی
معماری اصلی بنا به دوره آل بویه برمی گردد. این زیارتگاه دارای صحن هشت ضلعی با مصالح سنگ و گچ می باشد. درون حرم یک ضریح چوبی و مشبک قرار دارد که سه صندوق چوبی مرقد امام زادگان را دربر گرفته اند.
چهار نورگیر مشبک به صورت متقارن روی دیوارها تعبیه شده اند که نور فضای خارجی را به درون منتقل می کنند. فضای معنوی و سنتی حاکم بر این بنا موجب شده تا آن را مقدس تر در ذهن زائران جلوه دهد.
داستان عجیب غلت زدن برای حاجت گرفتن
یکی از ویژگی های عجیب و پرسروصدای امامزاده قلقلی، اعتقاد مردم به غلت زدن برای گرفتن حاجت است. طبق باورهای محلی، مردم در جلوی ورودی امام زاده دراز کشیده، نیت می کنند و سپس غلت زنان از پله ها پایین می روند و باز می گردند.
آن ها معتقدند اگر در این مسیر آسیبی به آن ها وارد نشود حتما حاجتشان برآورده می شود. این رفتار سال ها در میان بازدیدکنندگان رواج داشت اما در سال های اخیر به دلایل مختلف رسم غلت زدن متوقف شده است.
روایات مختلف در مورد نام «قلقلی»
نام «قلقلی» به صورت رسمی در اسناد تاریخی وجود ندارد. اما روایت های مردمی متعددی در مورد علت این نام گذاری وجود دارد:
- در یکی از روایت ها، امامزاده در چاه می افتد و اسبش با طناب و غلت زدن روی زمین او را بیرون می کشد.
- داستان دیگر نقل می کند که در نبردی با کفار، ضربه ای به ایشان وارد می شود و از محل شهیدگاه تا محل فعلی غلتان بر زمین حرکت می کند.
- همین روایت ها مبنای رسم غلت زدن مردم برای طلب حاجت شده است که اساساً ریشه در فرهنگ عامه دارد و سند تاریخی معتبری برای آن وجود ندارد.
زمان مناسب برای زیارت
بهترین زمان سفر و زیارت امام زاده قلقلی، فصل های بهار و تابستان است. این مناطق به دلیل نزدیکی به کوه ها و جنگل ها دارای آب و هوای خنک و مطبوع می باشد. همچنین طبیعت بکر اطراف امام زاده جذابیت خاصی برای گردشگران مذهبی و علاقه مندان به طبیعت به همراه دارد.
کرامات و اعتقادات محلی
برخی از زائران و اهالی منطقه اعتقاد دارند که کرامات خاص امامزاده قلقلی در روزهای جمعه و ۲۸ صفر به اوج خود می رسد. در کتیبه نصب شده روی دیوار امامزاده آمده که افراد با ایمان خالص و نیت پاک گاهی در حالتی الهی و خلسه وار شروع به غلت زدن می کنند.
این موضوع در فرهنگ محلی به شدت ریشه دوانده و حتی اگر بنابر روایت های رسمی دقیق نباشد، جایگاه خود را در میان بازدیدکنندگان به خوبی یافته است.
کلام پایانی
امامزاده قلقلی نمادی از ادغام باورهای مذهبی و فرهنگ های محلی است که گرچه سند تاریخی مشخصی درباره برخی رسوم و نام آن وجود ندارد، اما همچنان مورد احترام مردم و زائران قرار دارد.
در کنار زیارت، فرصت دیدن طبیعت گیلان، تجربه آرامش، و لمس اعتقادات بومی این مکان می تواند یکی از خاطرات ماندگار سفر برای شما باشد.
نظرات کاربران